بیماری کبد چرب الکلی به علت مصرف بیش از حد الکل به وجود آمده و منجر به افزایش چربی کبد و آسیب رسیدن به آن می شود. در ضمن این بیماری می تواند مرگبار باشد.بیماری کبد چرب الکلی در کشورهای غربی عامل اصلی بیماری های کبد به شمار می رود. اما در کشورهای آسیایی هپاتیت ویروسی شایع تر است.طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، در سال 2013 تعداد مرگ و میر ناشی از بیماری کبد چرب الکلی در ایالات متحده 146,18 نفر بوده است در حالی که به طور کلی در هر 000,100 نفر 11.5 نفر بر اثر بیماری کبدی مزمن یا سیروز کبدی می میرند.بعد از مغز، کبد پیچیده ترین ارگان بدن انسان با بیش از 500 عملکرد است.
از جمله عملکردهای کبد عبارت اند از:
تصفیه سموم خون
ساخت هورمون ها، پروتئین ها و سایر مواد شیمیایی حیاتی بدن
تنظیم کلسترول خون و سطح قند خون
تولید پروتئین هایی که باعث انعقاد و توقف خونریزی ناشی از جراحت می شوند.
ذخیره انرژی
آسیب دیدن کبد روی کل بدن تاثیر دارد. از زمان شروع آسیب رسیدن به کبد مدت زمان زیادی می گذرد تا علائم قابل توجهی دیده شود چرا که کبد قابلیت احیا و ترمیم خود را دارد. اغلب، زمانی که بیماری کبد تشخیص داده می شود، خسارت غیر قابل جبران است.
علت کبد چرب الکلی
تنها افراد الکلی به این بیماری دچار نمی شوند. هنوز به طور دقیق مشخص نیست که چرا برخی افراد دچار بیماری کبد چرب الکلی می شوند.
استالدهید ماده ی شیمیایی است که توسط الکل تولید می شود. این ماده به کبد آسیب رسانده و منجر به زخم های کبدی مانند سیروز کبدی و بیماری کبدی مرحله نهایی می شود. برخی افراد در زمینه ابتلا به بیماری های کبدی مستعد تر از بقیه هستند.
چه عواملی خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی را بالا می برند؟
افرادی که الکل یا مشروبات الکلی مصرف می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب الکلی هستند.
تجزیه الکل در بدن زنان آهسته تر از بدن مردان صورت می گیرد و به همین دلیل بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. تحقیقات نشان می دهند زنان دو برابر مردان در معرض ابتلا به بیماری های کبدی مرتبط با الکل هستند.زنانی که الکل زیادی مصرف کرده و اضافه وزن نیز دارند، بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری های مزمن کبدی و در نهایت مرگ هستند.هپاتیت C خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی را بسیار زیاد می کند. این خطر در افرادی که به طور منظم الکل می نوشند و به یکی از انواع هپاتیت نیز دچار هستند، بسیار زیاد است.تغییرات ژنتیکی نیز تاثیر گذارند. اگر فردی دچار تغییرات در آنزیم های خاص ژنتیکی که کلید تجزیه الکل هستند مانند ADH, ALDH, CYP4502E1 شود در این صورت احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی در این فرد بسیار زیاد بود.
بیماری کبد الکلی شامل چهار مرحله اصلی می باشد:
بیماری کبد چرب الکلی
نوشیدن بیش از حد الکل می تواند اسیدهای چرب را در کبد ذخیره کند. گاهی اوقات مصرف زیاد الکل در یک دوره کوتاه، حتی کمتر از یک هفته، می تواند باعث ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی شود. به طور کلی علائم کبد چرب الکلی قابل مشاهده و چشمگیر نیست. اگر فرد بیمار حداقل دو هفته از مصرف الکل پرهیز کند، این بیماری قابل درمان خواهد بود.
اگر تجمع اسیدهای چرب در کبد جدی باشد، عوارض کبد چرب ضعف، حالت تهوع، درد شکم، از دست دادن اشتها و خستگی خواهد بود.
هپاتیت الکلی
هپاتیت به معنای التهاب یا ورم کبد است. در بیماری کبد الکلی، کبد ملتهب می شود. این بیماری معمولا بعد از سال ها نوشیدن زیاد الکل اتفاق می افتد.
به ندرت، هپاتیت الکلی می تواند در افرادی که در طول یک دوره نسبتا کوتاه به شکل سنگین و یا بیش از حد الکل مصرف می کنند نیز تاثیر می گذارد.
اگر فرد بیمار برای چند ماه از مصرف الکل پرهیز کند، هپاتیت الکلی معمولا قابل درمان است. برخی افراد نیز برای درمان هپاتیت الکلی باید سال ها از مصرف الکل دور بمانند.
علائم هپاتیت کبدی شامل درد یا ناراحتی در شکم، زرد شدن پوست و سفیدی چشم، رگ های عنکبوت مانند روی پوست، خستگی، حالت تهوع و از دست دادن اشتها می باشد.
فیبروز کبدی
فیبروز در واقع تجمع بیش از حد نوع خاصی از پروتئین در کبد از جمله کلاژن است. فیبروز کبدی حاد منجر به سیروز کبدی می شود.
سیروز کبدی
سیروز کبدی زمانی رخ می دهد که کبد در مدتی طولانی ملتهب باشد و در نهایت منجر به زخم و از دست دادن کبد می شود. این بیماری می تواند زندگی فرد بیمار را تهدید کند. این بیماری درمان قطعی ندارد اما بیمار با کم کردن مصرف الکل می تواند از افزایش خطر جلوگیری کند.
پرهیز از مصرف الکل می تواند منجر به بهبود عملکرد کبد شود اما اگر آسیب شدید و جدی باشد برای زنده ماندن باید پیوند کبد انجام شود.
علائم اولیه سیروز کبدی شامل خستگی و ضعف، قرمز و لکه دار شدن کف دست ها، کاهش وزن، خارش پوست، بی خوابی، از دست دادن اشتها می شود.
- ۹۸/۰۹/۳۰