در حال حاضر و طبق تحقیقات تا سال ۲۰۲۰ هیچ دارویی برای درمان کبد چرب وجود ندارد. پیشنهاد می کنیم گول تبلیغات را نخورید. در این مطلب با کمک چندین مجله معتبر پزشکی چند راهکار ساده برای درمان کبد چرب در کمترین زمان ممکن (حدود ۳۰ روز) را به شما آموزش می دهیم. بیماری کبد چرب به معنی تجمع چربی در سلولهای کبد است. کبد بزرگترین عضو بدن انسان است. وظیفه اصلی آن، هضم غذا، ذخیرهسازی انرژی، تنظیم سطح قند خون و کلسترول، فیلتر کردن سموم از بدن و مبارزه با بیماری و عفونت میباشد. طبیعی است که چربی در کبد داشته باشید، اما زمانی که بیش از ۵ تا ۱۰ درصد چربی وجود داشته باشد، میتواند به عنوان بیماری کبد چرب در نظر گرفته شود.
نکات مهم
- با مصرف غذاهای غنی از چربی که بیشتر از مقدار چربی که بدن میتواند پردازش کند، چربی در کبد جمع میشود
- افزایش چربی در کبد، آن را مستعد آسیب بیشتر میکند که باعث التهاب و زخم شدن میشود
- دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد: الکلی و غیر الکلی. عامل اصلی کبد چرب ناشی از الکل، مصرف بیش از حد الکل است
- کبد ارگانی است که توانایی بازسازی خود را دارد. اما مصرف طولانیمدت الکل، این قدرت احیا کننده کبد را کاهش میدهد که منجر به آسیب شدید و دائمی به کبد میشود
- در کبد چرب غیر الکلی، چربی به خاطر دلایلی که به الکل مربوط نیست، در کبد ساخته میشود. برخی از این عوامل عبارتند از وزن اضافی، داروها، دیابت، افزایش سن، فشار خون بالا، اختلالات متابولیک
- به طور کلی، افراد مبتلا به بیماری کبد چرب، به ویژه در ابتدا، هیچ علائمی ندارند. با این حال، برخی افراد ممکن است ناراحتی شکم، خستگی، از دست دادن اشتها، احساس عمومی بیمار بودن و ناراحتی مبهم را تجربه کنند
- در حال حاضر، درمان موثر برای بیماری کبد چرب وجود ندارد. با این حال، این یک وضعیت قابلبازگشت است و معمولاً میتواند با تغییرات ساده زندگی، تغییرات غذایی و درمانهای خانگی آسان درمان شود
- برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب الکلی ، پرهیز از الکل برای دو هفته به کبد کمک میکند تا بهبود عمیقی در بازیابی شرایط خود داشته باشد.
در اینجا ۱۰ درمان خانگی کاملا ثابت شده و علمی برای بیماری کبد چرب بیان میشود:
۱-سرکه سیب
سرکه سیب یکی از بهترین روشهای درمان کبد چرب است. سرکه سیب به خلاص شدن از چربی انباشتهشده در کبد کمک میکند و کاهش وزن را افزایش میدهد.
سرکه سیب از سلولهای خونی، کلیه و کبد از آسیب ناشی از اکسیداسیون محافظت میکند و سطح چربی خون را پایین میآورد. همچنین سطوح آنزیمهای آنتیاکسیدان را افزایش داد. علاوه بر این، سرکه سیب عملکرد کبد سالم را تحریک میکند و التهاب کبد را کاهش میدهد:
- یک قاشق سوپ خوری سرکه سیب خام را به یک لیوان آبگرم اضافه کنید.
- به صورت اختیاری کمی عسل خام اضافه کنید.
- روزانه دو بار قبل از غذا بخورید.
- چند ماه این روش را دنبال کنید.
احتیاط: سرکه سیب اسیدی است، بنابراین قبل از مصرف آن را رقیق کنید. ابتدا با حجم کم (یک قاشق چایخوری) سرکه سیب شروع کنید، و سپس به تدریج به دو قاشق سوپخوری افزایش دهید اگر بدنتان با آن سازگار است. زیاده روی نکنید. مطالعهای در مجله آکادمی تغذیه و رژیم در سال ۲۰۰۵ نشان میدهد که سرکه سیب میتواند باعث سوختن مری در برخی از افرادی شود که آن را مینوشند. سرکه سیب میتواند با دیگر داروهای تجویزی اختلال ایجاد کند. سرکه سیب همچنین میتواند به مینای دندان آسیب برساند؛ از این رو خوب است که دهان خود را پس از نوشیدن آن تمیز کنید.
حتما بخوانید: ۸ تا از بهترین روشهای گیاهی تقویت کبد و رفع چربی طبق جدیدترین تحقیقات
۲- لیمو ترش
هر دو لیمو ترش و لیمو شیرین سرشار از فلاونوید هستند. برخی از فلاونوئیدهای اصلی در لیموترش، اریوسیترین، ناریروتین، هسپریتین، نارینجنین و غیره هستند. همانطور که در تحقیقات مشاهده شد، بسیاری از این فلاونوئید مرکبات، مسئول اثرات مفید سلامتی لیمو هستند. فلاونوئید در روغن لیمو باعث تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی مثل صفرا میشود و در نتیجه به هضم کمک میکند.
اریوسیترین، فلاونوئید اصلی لیمو، نشان داده شده که با کاهش چربی بر کلسترول، تری گلیسیرید و فسفولیپیدها در موشهایی که با یک رژیم چربی بالا و کلسترول بالا تغذیه میشوند، اثر میگذارد. لیمو همچنین به قلیایی شدن بدن با دفع اسیدهای مضر کمک میکند.
- عصاره نصف لیمو را در لیوان آب فشار دهید. آن را ۲ یا ۳ بار در روز به مدت چند هفته، به خصوص صبح بنوشید.
- متناوبا، ۲ تا ۳ عدد لیمو را به یک شیشه آب اضافه کنید. آن را بپوشانید و بگذارید برای چند ساعت بماند.
- این آب را در فواصل زمانی منظم در طول روز بنوشید.
۳- قاصدک
قاصدک به عنوان داروی نیروبخش کبد عمل میکند در نتیجه میتواند برای درمان بیماریهای کبد چرب به کار رود. به علاوه، قاصدک به خاطر خواص ضد درد مفاصل، ضد دیابت و ضد التهابی شناخته میشود. قاصدک به دفع سموم و تصفیه چربی جمع شده در کبد کمک میکند و عملکرد مناسب کبد را افزایش میدهد:
- یک قاشق چای خوری از ریشه گل قاصدک خشکشده را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید
- ۵ تا ۱۰ دقیقه آن را بپوشانید. در صورت نیاز کمی عسل اضافه کنید
- هر روز ۳ فنجان از این چای گیاهی را به مدت چند هفته بنوشید.
- همچنین میتوانید گیاهان دارویی تقویت کبد دیگر مانند بابونه و کنگر فرنگی را نیز اضافه کنید.
- به علاوه، میتوانید به صورت روزانه به عنوان کپسول استفاده کنید. با پزشک خود برای مقدار مناسب و تعداد دفعات مصرف مشورت کنید.
احتیاط: از این گیاه دارویی استفاده نکنید اگر به گیاهان مانند گل آفتابگردان، بابونه، … حساسیت دارید. اگر دیابت دارید با احتیاط مصرف کنید چون قند خون را کاهش میدهد. اگر باردار یا شیرده هستید، به مقدار زیادی بیشتر از آن چیزی که معمولاً در غذا مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده نکنید چون در مقادیر زیاد حاوی الکل است.
۴- خار مریم
خار مریم سابقه طولانی برای درمان مشکلات کبد و صفرا، حتی مسمومیت سمی دارد. جزء فعال اصلی خار مریم، ترکیب حلال – چربی به نام سیلیمارین است. سیلیمارین موجب کاهش اسکار بافت کبد میشود. همچنین قابلیت جلوگیری از سموم در کبد را دارد. علاوه بر این، سیلیمارین میتواند آسیبهای کبدی ناشی از عوامل مختلفی نظیر داروها، تابش، اضافهبار آهن، عفونتهای ویروسی مثل هپاتیت، مسمومیت با قارچ و هپاتیت ویروسی را کاهش دهد.خار مریم برای کبد چرب به دلیل مصرف بیش از حد الکل و یا دیابت، مفید است:
- کپسولهای (۱۵۰ میلی گرم) خار مریم را میتوان روزانه یک تا سه بار مصرف کرد. در این صورت خار مریم میتواند به عنوان یک ضدمسمویت طبیعی کبد عمل کند.
- خار مریم همچنین در عطاری ها موجود است که طبق دستور عطار می توانید از آن استفاده کنید.
- برای استفاده مداوم و حمایت از کبد، روزانه ۵۰ تا ۱۵۰ میلیگرم از این کپسول را مصرف کنید.
۵- شیرینبیان
همچنین میتوانید از شیرینبیان برای درمان مشکلات کبدی مانند بیماری کبد چرب غیر الکلی استفاده کنید. ریشه شیرینبیان برای مدت بسیار طولانی در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفتهاست، خلط آور بوده و به کاهش وزن کمک میکند.
حتما بخوانید: یک رژیم غذایی موثر و کاملا بهینه برای درمان چربی کبد (تحقیقات جدید)
مشهور است که اثرات ارتجاعی و ضدالتهابی دارد. علاوه بر این، معده درد تسکین میبخشد، خستگی را کم میکند، حالت مثبت را بالا میبرد و فشار خون پایین را بالا میبرد. همچنین از آن برای درمان ناخوشیهای فیزیکی از سرماخوردگی معمولی تا بیماری کبد استفاده میشود. اجزای فعال بیولوژیکی شیرینبیان، لیکوریتین، لیکوریتیجنین، گلیکریزیک اسید و فلاونز هستند.
- نصف قاشق چای خوری ریشه شیرینبیان را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید. آن را بپوشانید و به آن اجازه دهید تا به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بماند. این چای را ۲ بار در روز بنوشید.
- متناوبا، ۱ قاشق سوپ خوری پودر شیرینبیان و ۲ قاشق چای خوری عسل را با هم مخلوط کنید و یکبار در روز به مدت چند هفته این مخلوط را بخورید.
- گزینه دیگر این است که هر روز ۱ قاشق سوپ خوری پودر ریشه شیرینبیان را به اسموتی یا آبمیوه خود اضافه کنید.
- شیرین بیان به صورت مایع و کپسول موجود است. به طور معمول، فرمهای قرص مکملهای گیاهی موثر نیستند.
احتیاط: اگر در حال استفاده از مکمل شیرینبیان هستید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید چون ممکن است با فشار خون خاص، دیابت و داروهای کورتیکوستروئید تداخل داشته باشند. اگر باردار هستید، فشار خون، دیابت یا بیماری قلبی، بیماری کلیه، شرایط حساس هورمون، و غیره دارید با پزشک خود مشورت کنید.
۶- تغییر رژیم غذایی
یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاه را دنبال کنید که غنی از میوه، سبزیجات، دانه کامل و چربیهای سالم برای بهبود عملکرد کبد و درمان بیماریهای کبد چرب است. تغییرات در رژیم غذایی راه درازی در پیشگیری و مدیریت بیماریهای متابولیکی مانند NAFLD دارد. در میان چندین پیشنهاد غذایی برای بیماران NAFLD، رژیم غذایی مدیترانهای یک توصیه است که فواید متعددی دارد. حبوبات سبوسدار، آجیل، میوه تازه و سبزیجات مواد اصلی رژیم غذایی مدیترانهای را تشکیل میدهند.
- از همه انواع شربت ذرت با فروکتوز بالا اجتناب کنید.
- به طور کامل از آرد سفید و یا غذاهای فرآوری شده و حبوبات استفاده کنید.
- غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مثل بذر کتان، دانه کولا، گردو و توفو بخورید.
- غذاهای سم زدا و مفید برای ترمیم کبد مانند بروکلی، کلمپیچ، گلکلم، لیمو، چغندر، کنگر فرنگی، کلم، کلم و کلم بروکسل استفاده کنید. در ضورت امکان مواد غذایی ارگانیک انتخاب کنید. در هنگام پخت، به خاطر حفظ ارزش غذایی، سبزیجات را به آرامی بخارپز کنید.
- فیبر بیشتری از جمله میوههای غنی از فیبر مثل سیب، گوآوا، تمشک و غیره بخورید. با این حال، میوهها را به حد افراط نخورید چون اغلب میوهها شکر زیادی دارند. فیبر حل نشدنی مانند جو و کوینو میتواند سموم را از بین ببرد و عملکرد کبد را بهبود بخشد.
- از غذاهای تند و سرخشده و گوشت چرب پرهیز کنید.
- آب – از دریافت مناسب آب حدود ۱ و نیم تا ۳ لیتر در روز براساس وزن بدن فعلی یا نصف وزن بدن اطمینان حاصل کنید. دمنوشهای گیاهی و نوشیدنیها بدون کافئین بنوشید.
حتما بخوانید: علایم کبد چرب، جدیدترین داروها و بهترین روشهای درمان خانگی + تصاویر
۷- ورزش روزانه
ورزش منظم فیزیکی میتواند به درمان بیماری کبد چرب کمک کند. یک برنامه ورزشی منظم در حفظ وزن ثابت بدن و همچنین مبارزه با چاقی کمک میکند. همچنین میزان متابولیسم بدن را افزایش میدهد و به حفظ عملکرد درست کبد کمک میکند.
هر روز حداقل ۳۰ دقیقه تمرین کنید. اگر برای ورزش کردن، تازهکار هستید، با یک روش تمرین ضربه پایین شروع کنید و به تدریج تمرینات دارای تاثیر بالا را انجام دهید. بهتر است که تحت راهنمایی یک متخصص ورزش باشید.
پیادهروی و ایروبیک به ویژه برای کبد شما خوب است. شنا کردن، دوچرخهسواری و دیگر ورزشهای تفریحی نیز مفید هستند.
نکات اضافی
- اگر اضافهوزن دارید، برای کاهش تدریجی وزن اقدام لازم را انجام دهید. کاهش سریع وزن ممکن است به کبد آسیب برساند.
- یک رژیم غذایی متعادل با چربی اشباعشده و فیبر بالا بخورید.
- اگر خوب غذا نخوردید و یا مسافرت میکنید، کمبود مواد غذایی را با مکملهای رژیمی متعادل کنید .
- عملکردهای گوارشی مثل کبد و روده با هم بهتر عمل میکنند. پروبیوتیک خوب مثل ماست و یا یک مکمل پروبیوتیک را در نظر بگیرید.
- برای احیای کبد و تمام بدن باید استراحت کنید.
حتما بخوانید: کبد چرب چه عوارضی روی بدن و پوست دارد؟ (نظر ۳ فوق تخصص)
- کاهش مصرف بیش از حد شکر و مصرف بیش از حد میوه و مصرف غذای سرخشده.
- مصرف الکل را به طور کامل متوقف کنید.
- اگر دیابتی باشید سعی کنید میزان قند خون خود را تحت کنترل خود نگه دارید.
- تمام گامهای لازم برای نگه داشتن کلسترول و تری گلیسرید خود را در سطوح سالم بردارید.